Strelicarstvo

Streličarstvo – kakav je to sport?

 

Streličarstvo je veština gađanja lukom i strelom.

 

Pod pojmom ,,streličarstvo” podrazumevamo isključivo sportsko streličarstvo. Napomenimo da postoji i lovno streličarstvo. Međutim, lov lukom i strelom u Srbiji još uvek nije precizno regulisan zakonom, a Streličarski savez Srbije okuplja isključivo poklonike sportskog streličarstva.

 

Streličarstvo pripada grupi tzv. “belih sportova” zajedno sa tenisom, golfom itd. Streličarstvo je, takođe, i olimpijski sport. Na olimpijskim igrama streličarstvo se prvi put pojavilo 1900. godine (druge OI). Bilo je i na OI 1904, 1908. i 1920. godine, a onda je skinuto sa programa zbog nejedinstvenih pravila (svaki organizator OI postavljao je sopstvena pravila, tako da se rezultati i rekordi nisu mogli upoređivati i vrednovati).
Temelji modernog sportskog streličarstva postavljeni su 1931. godine, kada je osnovana Međunarodna streličarska federacija (Fédération Internationale de Tir á l’ Arc) FITA.

Archer Silhouette

Od 1972. godine streličarstvo je ponovo olimpijski sport i tako je sve do danas. Bivša Jugoslavija, a danas Srbija, član je FITA-e u kontinuitetu od 1965. godine.

Streličarstvo je sport koji danas u svetu dobija sve više poklonika.

Za streličarstvo je karakteristično da je to sport kojim se mogu baviti i muškarci i žene bilo kog doba starosti i fizičkog sklopa. To je pre svega individualni sport, sport u kome je najteže pobediti samog sebe. Postoje meta i streličar i prazan prostor između.

Za uspeh ste zaslužni isključivo vi, za neuspeh takođe. Streličarstvo se trenira preko cele godine. Leti i kada je lepo vreme vežba se na otvorenom, na terenima koji su za to predviđeni. Zimi se trenira u sali. Uz neophodne mere bezbednosti streličarstvo možete upražnjavati i kod sebe u dvorištu ili čak i u kući.

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments are closed